Podpora obnovy a údržby drobných venkovských památek

Ministr zemědělství: I v letošním roce podpoříme obnovu a údržbu drobných venkovských památek
Ministerstvo zemědělství i v letošním roce spustí dotační program zaměřený na údržbu a obnovu venkovských staveb a památek. Mezi žadatele rozdělí celkem 500 milionů korun. Nově budou moci žádat také o peníze na opravy polních cest.
„Podpora je určená například na opravy kapliček, hasičských zbrojnic, historických zemědělských strojů či budování odpočinkových míst v krajině. Proti loňskému roku navíc bude možné žádat i o peníze na opravy polních cest, na které je z celkové částky vyčleněno 200 milionů korun,“řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.
Cílem programu je zachování kulturních a historicky významných prvků venkova, a tím i zachování charakteristického rázu vesnic. Opravené památky či odpočinková místa v krajině také zvýší turistickou atraktivitu venkova.
Program je rozdělen do pěti podprogramů, ve všech případech je maximální výše podpory 70 % nákladů na výstavbu nebo rekonstrukci. Žádosti bude možné podávat od 6. do 24. února, nebo do doby, kdy součet finančních požadavků žadatelů dosáhne daného limitu v jednotlivých podprogramech.
Stavby musí být dokončeny do 30. 9. 2018. Právě prodloužení doby možné realizace je jednou z nejzásadnějších změn, žadatelé tak budou mít na veškeré práce dostatek času.
MZe má program schválený na následujících šest let, žádosti bude přijímat každoročně. Program na údržbu a obnovu kulturních a venkovských prvků spustilo MZe poprvé v loňském roce. Mezi 866 úspěšných žadatelů rozdělilo přibližně 250 milionů korun.
Markéta Ježková
tisková mluvčí Ministerstva zemědělství
Zdroj: SZIF
Vloženo v Dotace ostatní
Podpořené projekty
Oblastní charita Nové Hrady - SkladVybavení zámečnické dílnyMorašice - Zdravotní střediskoÚprava sportovního areálu SDH v Desné u LitomyšleCentrum řemesel SebraniceNákup olepovacího strojeBezbariérová úprava okolí kulturního domu v Poříč
Rubriky
Nejnovější příspěvky
Přihlásit k odběru
MAS JAKO NÁSTROJ SPOLUPRÁCE OBCÍ
Místní akční skupina Litomyšlsko aktivně spolupracuje na realizaci projektu "MAS jako nástroj spolupráce obcí pro efektivní chod úřadů", reg. č. CZ.1.04/4.1.00/B6.00043. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Více informací: http://www.smscr.cz/cz/aktuality/883-mas-jako-nastroj-spoluprace-obci-pro-efektivni-chod-uradu
Facebook profil
Jsme podporováni: Jsme členem: Jsme partnerem:
EZFRV, LEADER, PRV Národní síť ČR Sdružení obcí Toulovcovy Maštale